Az öreg malom boldogsága - Göcseji kalendárium - Balaton László

Gyártó / kiadó: Magánkiadás
Cikkszám: 24223
Készlet információ: 2 - 3 nap
2.290Ft
Nettó ár: 2.181Ft
Db:  
Címkék:

A 12 mesét és 24 illusztrációt tartalmazó kötetet a Göcseji Falumúzeum házai, néprajzi tárgyai és miliője ihlették, a mesék ugyanis ott játszódnak.

Káforka, plankács, kópic, kástu, hombár, szökröny. Akár találós kérdésként is fel lehetne tenni az alábbi szavak jelentését a gyerekek, de még a felnőttek körében is. Szinte soha nem halljuk ezeket a szavakat, pedig száz évvel ezelőtt e tárgyakat minden nap használta a göcseji ember, s szókincsének meghatározó részét képezték ezek az elnevezések.

Részlet Az öreg malom boldogsága című meséből:

" A háromszáz éves malom – bizony már ilyen öreg volt! – az egyik csendes éjszaka gyönyörű álmot látott. Felülről, az ég végtelenjéből látta önmagát, mintha a lelke szállt volna a magasban. Egy kanyargó folyót látott, melynek felduzzasztott vize frissen ácsolt malomkereket hajtott. A felújított épület ajtajában a büszke molnár állt karba tett kézzel. Mosolyogva nézte nyakig lisztes, kacagva szaladgáló unokáit.
Szomorúan ébredt a vízimalom. A boldog álom elröppent, mint a malomkeréken megpihenő tarka pillangó a reggeli széllel. Csak az álom emléke maradt meg sokáig a malom gondolataiban. Az emeleti ablak sarkából harmatcsepp szaladt alá a málló vakolaton. Vagy lehet, hogy a malom sírt?"

 

Írjon vélemény

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:

Szezonális ajánlatunk

2017-es naptárak

Ügyfélszolgálat

+3692951479 / [EMAIL]